Tips til bedre bilder

Mobilbilder
De fleste er mest vant til å holde mobilen i en “stående” posisjon (Portrett). Dette har uheldigvis ført til at stående bilder og videoer har blitt det dominerende bildeformatet de siste årene. Stående format er nesten aldri det beste formatet til senere bruk.

Det er en grunn til  at et “stående” bilde heter portrettbilde. Det har historisk sett blitt brukt primært for portrettbilder. Et horisontalt bilde vil i nesten alle tilfeller dekke mer av det som er interessant i bildet ditt enn et vertikalt bilde. Stort sett er det bare å snu mobilen 90 grader, så har du et utsnitt som er mer balansert, interessant, og mye enklere å bruke både på trykk og på nett.

Foto: Teleoutlet

Ikke zoom på mobilen
De aller fleste mobilkameraer har digital zoom. Det høres kanskje bra ut, men det innebærer rett og slett at når du zoomer med mobilkameraet så mister du bildekvalitet. Dette er fordi "zoomen"  ikke er optisk, men kun er en pixelforstørring av bildet. Du har kanskje sett at innzoomede bilder er mer kornete og uklare enn bilder tatt uten zoom. Ta bildet uten å zoome inn, og heller beskjær det i etterkant, da har du mange flere muligheter til å bevare kvaliteten på bildet. Gå heller nærmere det du skal ta bilde av og/eller beskjær i etterkant. Mange mobiler har mulighet til å ta bilder med mange megapixler, da har du mye å gå på når du gjør etterarbeid.

Rett opp horisonten
Skjeve horisonter tar oppmerksomhet fra motivet. Sørg for at du står støtt når du tar bilder. Det kan være vanskelig hvis du er sliten eller motivet ditt er flyktig, men heldigvis er det lett å fikse det i etterbehandlingen. De fleste bildebehandlingsprogrammer gjør det enkelt å rette opp horisonten. 


Foto: Teleoutlet

Få kontroll på fokus
Fokus og komposisjon er de to viktigste verktøyene du har når du vil fortelle en historie med bildene dine. Du velger hva vi skal se og hvilke områder i bildet som skal være i fokus. På samme måte viser komposisjonen du velger hva du synes vi skal legge merke til. Det er med andre ord når du velger fokus og komposisjon at du velger hvilket uttrykk bildet skal ha, og du har stor kreativ frihet til å være original i din tolkning av motivet helt til du trykker på utløserknappen.

Foto: Teleoutlet

Bruk lyset riktig
Det beste lyset for de fleste motiver er ofte det naturlige lyset vi har i løpet av dagen. Men hvis du likevel jobber med kunstig lys, så bruk det riktig. Blitsen på kameraet er i de fleste tilfeller å regne som en nødløsning, og bør helst kun brukes til utfylling i motlys og dagslys. Se heller etter det naturlige lyset der du befinner deg, enten det kommer rett fra sola, vinduet, en lampe, stearinlys eller andre lyskilder. Legg merke til hvordan skyggene og refleksjonene oppfører seg. Flytt på deg selv, motivet eller lyskildene for å få et mer levende bilde. Blitsen til et LED-lys fra en smarttelefon smigrer ingen, uansett hvilken positur du har. Og det skarpe lyset som kommer fra en enkelt kilde vil oftere enn ikke gi bildene dine et hardt, merkelig utseende sammenlignet med lys som spres fra en eller flere kilder.

Ta skarpe bilder
Det er mye som skal stemme for at alle bildene dine blir skarpe.
Selve fokuseringen må selvsagt være riktig, enten det skjer automatisk eller manuelt. Pass på at det viktigste i bildet blir skarpt, enten det er i forgrunnen eller bakgrunnen av motivet. Som regel viser en markør i søkeren eller på skjermen hva som kommer i fokus. Neste steg er å unngå uønskede bevegelser i bildet. Hold kameraet i et stødig grep, spesielt hvis det er lite lys der du fotograferer. Prøv å oppnå en kort lukkertid for å fryse bevegelser. Nærhet til motivet og bevegelser er faktorer som gjør det vanskelig å få riktig fokus.

Foto: Charles Martin Conlon

Rediger bildene
De færreste bildene er helt perfekt rett fra kameraet. Ved hjelp av et redigeringsprogram kan du gjøre bildet mye bedre! Har du brukt raw-format kan du stille på hvitbalanse og eksponering i etterkant, og uansett format kan du få bedre farger, kontrast, skarphet og utstnitt ved enkle grep.

Instagram og andre fotofiltre gir raske resultater, med Photoshop eller andre avanserte programmer har du full kontroll på resultatet.

Lær deg kameraet ditt
Les manualen eller prøv deg frem med innstillingene på kameraet. De fleste mobiler har nå kameraer med Pro-innstillinger hvor du kan styre blenderåpning, hastighet og Iso, for å nevne noe. Hvordan stiller du inn best mulig kvalitet, eller øker lysfølsomheten med høyere ISO? Dette er verdifull kunnskap på veien mot bedre bilder.

Fang noe unikt
Det er så lett å ta de opplagte bildene. Prøv å tenke på hvordan bildene dine kan bli unike!Ha kameraet klart, og finn de uvanlige øyeblikkene der ikke alle ser stivt inn i kameraet. Mange gode bilder er tatt ved at fotografen har sett mulighetene til et motiv, stilt seg opp og ventet på rett øyeblikk.
Prøv å se de opplagte motivene fra en annen vinkel.

 
Foto: Steve McCurry

Komposisjon
Komposisjon handler om å skape en slags balanse i bildene. Det finnes ingen direkte fasit, men mange gode huskeregler.

Tredjedelsregelen
Del bildet opp i ni like store deler ved å trekke to loddrette og to vannrette linjer gjennom bildet. Det du ønsker å fremheve i bildet bør ligge enten langs med linjene eller i krysningspunktene. Gå til Innstillinger og aktiver "Grid" eller «Grid Lines» for å distribuere et tredjedelsoverlegg i Kamera-appen. Det rutenettet vil hjelpe deg med å komponere bildet bedre og holde bildet parallelt med eventuelle vertikale eller horisontale linjer i bildet.

Ledende linjer
Når du ser på bilder, ledes øynene dine naturlig langs linjer. Dette kan brukes av deg som fotograf for å lede interessen og oppmerksomheten til seeren mot det du ønsker. Linjer finner du over alt rundt deg, om du bare følger med. Det kan være plankene på en vegg, omrisset av hustak, veier og stier, stråler av lys eller høyspentkabler. Å finne disse linjene og klare å bruke de effektivt krever en klype kreativitet og en teskje tålmodighet, men når man får det til å fungere er det verdt innsatsen.

Mobilene med de beste kameraene finner du her!

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert