Ny-ish og bittelitt brukte mobiler. Bra for lommeboka og bra for planeten.

Tips til bedre bilder

Mobilbilder
De fleste er mest vant til å holde mobilen i en “stående” posisjon (Portrett). Dette har uheldigvis ført til at stående bilder og videoer har blitt det dominerende bildeformatet de siste årene. Stående format er nesten aldri det beste formatet til senere bruk.

Det er en grunn til  at et “stående” bilde heter portrettbilde. Det har historisk sett blitt brukt primært for portrettbilder. Et horisontalt bilde vil i nesten alle tilfeller dekke mer av det som er interessant i bildet ditt enn et vertikalt bilde. Stort sett er det bare å snu mobilen 90 grader, så har du et utsnitt som er mer balansert, interessant, og mye enklere å bruke både på trykk og på nett.

Foto: Teleoutlet

Ikke zoom på mobilen
De aller fleste mobilkameraer har digital zoom. Det høres kanskje bra ut, men det innebærer rett og slett at når du zoomer med mobilkameraet så mister du bildekvalitet. Dette er fordi "zoomen"  ikke er optisk, men kun er en pixelforstørring av bildet. Du har kanskje sett at innzoomede bilder er mer kornete og uklare enn bilder tatt uten zoom. Ta bildet uten å zoome inn, og heller beskjær det i etterkant, da har du mange flere muligheter til å bevare kvaliteten på bildet. Gå heller nærmere det du skal ta bilde av og/eller beskjær i etterkant. Mange mobiler har mulighet til å ta bilder med mange megapixler, da har du mye å gå på når du gjør etterarbeid.

Rett opp horisonten
Skjeve horisonter tar oppmerksomhet fra motivet. Sørg for at du står støtt når du tar bilder. Det kan være vanskelig hvis du er sliten eller motivet ditt er flyktig, men heldigvis er det lett å fikse det i etterbehandlingen. De fleste bildebehandlingsprogrammer gjør det enkelt å rette opp horisonten. 


Foto: Teleoutlet

Få kontroll på fokus
Fokus og komposisjon er de to viktigste verktøyene du har når du vil fortelle en historie med bildene dine. Du velger hva vi skal se og hvilke områder i bildet som skal være i fokus. På samme måte viser komposisjonen du velger hva du synes vi skal legge merke til. Det er med andre ord når du velger fokus og komposisjon at du velger hvilket uttrykk bildet skal ha, og du har stor kreativ frihet til å være original i din tolkning av motivet helt til du trykker på utløserknappen.

Foto: Teleoutlet

Bruk lyset riktig
Det beste lyset for de fleste motiver er ofte det naturlige lyset vi har i løpet av dagen. Men hvis du likevel jobber med kunstig lys, så bruk det riktig. Blitsen på kameraet er i de fleste tilfeller å regne som en nødløsning, og bør helst kun brukes til utfylling i motlys og dagslys. Se heller etter det naturlige lyset der du befinner deg, enten det kommer rett fra sola, vinduet, en lampe, stearinlys eller andre lyskilder. Legg merke til hvordan skyggene og refleksjonene oppfører seg. Flytt på deg selv, motivet eller lyskildene for å få et mer levende bilde. Blitsen til et LED-lys fra en smarttelefon smigrer ingen, uansett hvilken positur du har. Og det skarpe lyset som kommer fra en enkelt kilde vil oftere enn ikke gi bildene dine et hardt, merkelig utseende sammenlignet med lys som spres fra en eller flere kilder.

Ta skarpe bilder
Det er mye som skal stemme for at alle bildene dine blir skarpe.
Selve fokuseringen må selvsagt være riktig, enten det skjer automatisk eller manuelt. Pass på at det viktigste i bildet blir skarpt, enten det er i forgrunnen eller bakgrunnen av motivet. Som regel viser en markør i søkeren eller på skjermen hva som kommer i fokus. Neste steg er å unngå uønskede bevegelser i bildet. Hold kameraet i et stødig grep, spesielt hvis det er lite lys der du fotograferer. Prøv å oppnå en kort lukkertid for å fryse bevegelser. Nærhet til motivet og bevegelser er faktorer som gjør det vanskelig å få riktig fokus.

Foto: Charles Martin Conlon

Rediger bildene
De færreste bildene er helt perfekt rett fra kameraet. Ved hjelp av et redigeringsprogram kan du gjøre bildet mye bedre! Har du brukt raw-format kan du stille på hvitbalanse og eksponering i etterkant, og uansett format kan du få bedre farger, kontrast, skarphet og utstnitt ved enkle grep.

Instagram og andre fotofiltre gir raske resultater, med Photoshop eller andre avanserte programmer har du full kontroll på resultatet.

Lær deg kameraet ditt
Les manualen eller prøv deg frem med innstillingene på kameraet. De fleste mobiler har nå kameraer med Pro-innstillinger hvor du kan styre blenderåpning, hastighet og Iso, for å nevne noe. Hvordan stiller du inn best mulig kvalitet, eller øker lysfølsomheten med høyere ISO? Dette er verdifull kunnskap på veien mot bedre bilder.

Fang noe unikt
Det er så lett å ta de opplagte bildene. Prøv å tenke på hvordan bildene dine kan bli unike!Ha kameraet klart, og finn de uvanlige øyeblikkene der ikke alle ser stivt inn i kameraet. Mange gode bilder er tatt ved at fotografen har sett mulighetene til et motiv, stilt seg opp og ventet på rett øyeblikk.
Prøv å se de opplagte motivene fra en annen vinkel.

 
Foto: Steve McCurry

Komposisjon
Komposisjon handler om å skape en slags balanse i bildene. Det finnes ingen direkte fasit, men mange gode huskeregler.

Tredjedelsregelen
Del bildet opp i ni like store deler ved å trekke to loddrette og to vannrette linjer gjennom bildet. Det du ønsker å fremheve i bildet bør ligge enten langs med linjene eller i krysningspunktene. Gå til Innstillinger og aktiver "Grid" eller «Grid Lines» for å distribuere et tredjedelsoverlegg i Kamera-appen. Det rutenettet vil hjelpe deg med å komponere bildet bedre og holde bildet parallelt med eventuelle vertikale eller horisontale linjer i bildet.

Ledende linjer
Når du ser på bilder, ledes øynene dine naturlig langs linjer. Dette kan brukes av deg som fotograf for å lede interessen og oppmerksomheten til seeren mot det du ønsker. Linjer finner du over alt rundt deg, om du bare følger med. Det kan være plankene på en vegg, omrisset av hustak, veier og stier, stråler av lys eller høyspentkabler. Å finne disse linjene og klare å bruke de effektivt krever en klype kreativitet og en teskje tålmodighet, men når man får det til å fungere er det verdt innsatsen.

Mobilene med de beste kameraene finner du her!


Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres

Andre har også lest

Mobil til barna? Velg brukt og spar penger
– Som mange andre 11-åringer ønsket hun seg den nyeste modellen, men det synes ikke vi var nødvendig. Vi ville finne en mobil som var rimeligere og samtidig lære henne å kjøpe brukt, forteller Berge.
Les mer
Slik sparer du penger på innkjøp av nye telefoner til de ansatte
Det er mye penger å spare på å velge mobiltelefoner fra Teleoutlet. De er brukt...
Les mer
Å kjøpe brukt mobiltelefon - er det trygt?
Du tenker kanskje at det er risikabelt å kjøpe en brukt mobiltelefon. Hos TeleOutlet er vi...
Les mer
Tusenlapper å spare:
– Vi sparte flere tusenlapper, og da tok vi oss råd til å kjøpe en versjon med ekstra lagringsplass. Vi bestilte på lørdag, og allerede mandag hadde Emma en splitter ny mobil i hendene, sier han.
Les mer
iPhone 12 eller iPhone 13?
Apples iPhone 13 er ny i 2021, men iPhone 12 er fortsatt en glitrende telefon. Vi sammenlikner telefonmodellene.
Les mer
Vann i mobilen?
Mister du mobiltelefonen i vann, er det viktig at du gjør ting raskt for ha...
Les mer
Brukt mobil til barna? Moren til Agnes (11) deler sin erfaring
- Jeg kommer aldri til å kjøpe ny mobiltelefon til barna igjen, sier Guri Berge....
Les mer
IPhone 12 og 12mini
iPhone 12 har en nydelig ny design, full 5G-støtte, flotte kameraer og enda bedre ytelse.
Les mer
Hva er greia med brukt mobiltelefon?
Hva er greia med brukte telefoner?
Nye mobiltelefoner koster ganske mye penger i disse dager, og ikke alle kan bruke en formue på å skaffe seg drømme-telefonen. Det er her brukte telefoner kommer inn i bildet. Kjøper du brukt slår du også et slag for miljøet. Men er en brukte telefon virkelig det beste alternativet? Vi ser litt på valgmuligheter på brukte telefoner og hvordan du kjøper dem. Hvis du ønsker å spare penger, les videre! 
Les mer
Vi har testet og satt noen av våre bestselgere opp mot hverandre.
iPhone XS versus iPhone XS MAX og Samsung Galaxy S10 versus Galaxy S10+
Les mer
Vedlikehold av mobiltelefonen
Smarttelefon har blitt en viktig del av hverdagen. Telefonen er så viktig at en dag...
Les mer
Kjøp ny eller brukt mobil hos Teleoutlet
Teleoutlet selger ny-ish og bittelitt brukte mobiltelefoner. Teleoutlet er et brand fra den uavhengige mobilforhandleren One2cel...
Les mer