Ny-ish og bittelitt brukte mobiler. Bra for lommeboka og bra for planeten.

Vann i mobilen?

Mister du mobiltelefonen i vann, er det viktig at du gjør ting raskt for ha en sjanse til å redde telefonen. Rekkefølgen her er også viktig. Her er en guide til noen trinn som kan være med på å redde mobilen din om uhellet inntreffer.  Få mobilen ut av vannet raskest mulig, tørke den godt før du starter den igjen. Hvis du forsøker å starte den før den er helt tørr, så kan du risikere at den blir ødelagt.  Har du først har fått vann på mobilen er det lett å tro at den ikke kan reddes, men mye kan gjøres for å redusere skadeomfanget.

1. Skru av mobilen

For å unngå kortslutning, må telefonen skrus av så fort som mulig. Det beste er å ta ut batteriet om du kan.  Kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet kan føre til at kobberlederne i telefonen irrer. Og selv om SIM- og minnekort tåler vann ganske godt, er det lurt å ta ut og tørke dem også. Den største feilen du kan gjøre etter at mobilen din har vært utsatt for en vannskade, er å skru den på eller lade den. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at mobilen er helt tørr før du skrur den på.

2. Fjern deksler etc

Fjern løse komponenter. Ta også ut SIM-kort og eventuelt minnekort hvis det lar seg gjøre. Fjern eventuelle øretelefoner og deksler etc., slik at telefonen får luftet seg og fuktighet kan slippe ut. 

3. Tørk mobilen

Tørk bort synlig vann/væske med håndkle eller papir. På steder som er vanskelig å komme til, kan du bruke q-tips. Ha i bakhodet at mobilen må behandles på en måte som forhindrer at fukt trekker lenger inn. Det er derfor ingen god idé å riste mobilen eller å bruke hårføner. 

Legg mobilen i en bolle med ukokt ris over natten, eller lenger. Det kommer an på hvor mye vann som har kommet inn i telefonen. I verste fall kan du la den ligge i risen inntil en uke. Bytt risen hvert døgn. Ris har en fantastisk sugeevne og vil absorbere det som finnes av fukt.

Ved saltvannskader gjelder andre regler. Da må du først gi mobilen et dypp i ferskvann. Dette fjerner saltet som ofte fører til kortslutning i elektronikk. Start så tørkeprosessen.

4. Varm opp mobilen

Fuktighet forsvinner lettere om du utsetter mobilen for luft og varme. Når du gjør dette, husk at mobilen ikke tåler altfor høye temperaturer. Det kan gi duggskader på skjermen. Ikke tørk mobilen i direkte sollys eller utsett mobilen for temperaturer over 60 grader.

5. Vær tålmodig

Du bør gi mobilen en god hvileperiode før du prøver å slå den på igjen. Det kan fort bety to til tre døgn. Ventetiden kortes noe ned dersom du for eksempel legger den i ris som nevnt ovenfor.

Funker mobilen? Perfekt. Er den ødelagt kan du sjekke ut noen mobiler med høy IP . F.eks. Galaxy S20 og S21. 


(En IP-grad består vanligvis av to tall etter bokstavene I og P. Det første tallet indikerer i hvilken grad enheten er beskyttet mot små partikler, blant annet støv. Det andre nummeret antyder graden av beskyttelse mot fuktighet og væske. I begge tilfeller gjelder at beskyttelsen er bedre jo høyere tallet er.)


2 kommentarer


  • OlaM

    Dette vr jo en utrolig (les: utrolig) god nyhet.


  • Tord

    Hvis man har batterivann / kondensvann fra tørketrommel så kan man bruke det for og få ut saltene. Ikke overdriv da skjermen (spesielt LCD) på mobilen vil ta inn vann mellom lagene og det blir ikke noe særlig og bruke etterpå.

    Sett så stekovnen på 50 grader (varme oppe og nede, ikke grill) og varm opp mobilen for og få ut fukt.

    Men du får aldri ut fukten helt hvis vannet har komment inn i enkelte kammere, som feks linsen og skjermen.


Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres

Andre har også lest

Teleoutlet; Bra for lommeboka – bra for planeten
Teleoutlet er en nettbutikk for bittelitt brukte og så godt som nye mobiltelefoner. Hver eneste...
Les mer
Så god som ny mobil til jul!
En ny mobil står øverst på mange ønskelister, men en telefon er også en svært...
Les mer
Mobil til barna? Velg brukt og spar penger
– Som mange andre 11-åringer ønsket hun seg den nyeste modellen, men det synes ikke vi var nødvendig. Vi ville finne en mobil som var rimeligere og samtidig lære henne å kjøpe brukt, forteller Berge.
Les mer
Slik sparer du penger på innkjøp av nye telefoner til de ansatte
Det er mye penger å spare på å velge mobiltelefoner fra Teleoutlet. De er brukt...
Les mer
Å kjøpe brukt mobiltelefon - er det trygt?
Du tenker kanskje at det er risikabelt å kjøpe en brukt mobiltelefon. Hos TeleOutlet er vi...
Les mer
Tusenlapper å spare:
– Vi sparte flere tusenlapper, og da tok vi oss råd til å kjøpe en versjon med ekstra lagringsplass. Vi bestilte på lørdag, og allerede mandag hadde Emma en splitter ny mobil i hendene, sier han.
Les mer
Tips til bedre bilder
Mobilbilder De fleste er mest vant til å holde mobilen i en “stående” posisjon (Portrett)....
Les mer
iPhone 12 eller iPhone 13?
Apples iPhone 13 er ny i 2021, men iPhone 12 er fortsatt en glitrende telefon. Vi sammenlikner telefonmodellene.
Les mer
Brukt mobil til barna? Moren til Agnes (11) deler sin erfaring
- Jeg kommer aldri til å kjøpe ny mobiltelefon til barna igjen, sier Guri Berge....
Les mer
IPhone 12 og 12mini
iPhone 12 har en nydelig ny design, full 5G-støtte, flotte kameraer og enda bedre ytelse.
Les mer
Hva er greia med brukt mobiltelefon?
Hva er greia med brukte telefoner?
Nye mobiltelefoner koster ganske mye penger i disse dager, og ikke alle kan bruke en formue på å skaffe seg drømme-telefonen. Det er her brukte telefoner kommer inn i bildet. Kjøper du brukt slår du også et slag for miljøet. Men er en brukte telefon virkelig det beste alternativet? Vi ser litt på valgmuligheter på brukte telefoner og hvordan du kjøper dem. Hvis du ønsker å spare penger, les videre! 
Les mer
Vi har testet og satt noen av våre bestselgere opp mot hverandre.
iPhone XS versus iPhone XS MAX og Samsung Galaxy S10 versus Galaxy S10+
Les mer
Vedlikehold av mobiltelefonen
Smarttelefon har blitt en viktig del av hverdagen. Telefonen er så viktig at en dag...
Les mer
Kjøp ny eller brukt mobil hos Teleoutlet
Teleoutlet selger ny-ish og bittelitt brukte mobiltelefoner. Teleoutlet er et brand fra den uavhengige mobilforhandleren One2cel...
Les mer