Mister du mobiltelefonen i vann, er det viktig at du gjør ting raskt for ha en sjanse til å redde telefonen. Rekkefølgen her er også viktig. Her er en guide til noen trinn som kan være med på å redde mobilen din om uhellet inntreffer. Få mobilen ut av vannet raskest mulig, tørke den godt før du starter den igjen. Hvis du forsøker å starte den før den er helt tørr, så kan du risikere at den blir ødelagt. Har du først har fått vann på mobilen er det lett å tro at den ikke kan reddes, men mye kan gjøres for å redusere skadeomfanget.
1. Skru av mobilen
For å unngå kortslutning, må telefonen skrus av så fort som mulig. Det beste er å ta ut batteriet om du kan. Kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet kan føre til at kobberlederne i telefonen irrer. Og selv om SIM- og minnekort tåler vann ganske godt, er det lurt å ta ut og tørke dem også. Den største feilen du kan gjøre etter at mobilen din har vært utsatt for en vannskade, er å skru den på eller lade den. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at mobilen er helt tørr før du skrur den på.
2. Fjern deksler etc
Fjern løse komponenter. Ta også ut SIM-kort og eventuelt minnekort hvis det lar seg gjøre. Fjern eventuelle øretelefoner og deksler etc., slik at telefonen får luftet seg og fuktighet kan slippe ut.
3. Tørk mobilen
Tørk bort synlig vann/væske med håndkle eller papir. På steder som er vanskelig å komme til, kan du bruke q-tips. Ha i bakhodet at mobilen må behandles på en måte som forhindrer at fukt trekker lenger inn. Det er derfor ingen god idé å riste mobilen eller å bruke hårføner.
Legg mobilen i en bolle med ukokt ris over natten, eller lenger. Det kommer an på hvor mye vann som har kommet inn i telefonen. I verste fall kan du la den ligge i risen inntil en uke. Bytt risen hvert døgn. Ris har en fantastisk sugeevne og vil absorbere det som finnes av fukt.
Ved saltvannskader gjelder andre regler. Da må du først gi mobilen et dypp i ferskvann. Dette fjerner saltet som ofte fører til kortslutning i elektronikk. Start så tørkeprosessen.
4. Varm opp mobilen
Fuktighet forsvinner lettere om du utsetter mobilen for luft og varme. Når du gjør dette, husk at mobilen ikke tåler altfor høye temperaturer. Det kan gi duggskader på skjermen. Ikke tørk mobilen i direkte sollys eller utsett mobilen for temperaturer over 60 grader.
5. Vær tålmodig
Du bør gi mobilen en god hvileperiode før du prøver å slå den på igjen. Det kan fort bety to til tre døgn. Ventetiden kortes noe ned dersom du for eksempel legger den i ris som nevnt ovenfor.
Funker mobilen? Perfekt. Er den ødelagt kan du sjekke ut noen mobiler med høy IP . F.eks. Galaxy S20 og S21.
(En IP-grad består vanligvis av to tall etter bokstavene I og P. Det første tallet indikerer i hvilken grad enheten er beskyttet mot små partikler, blant annet støv. Det andre nummeret antyder graden av beskyttelse mot fuktighet og væske. I begge tilfeller gjelder at beskyttelsen er bedre jo høyere tallet er.)
3 kommentarer
Aliqadran
Mobilen var i vanne
OlaM
Dette vr jo en utrolig (les: utrolig) god nyhet.
Tord
Hvis man har batterivann / kondensvann fra tørketrommel så kan man bruke det for og få ut saltene. Ikke overdriv da skjermen (spesielt LCD) på mobilen vil ta inn vann mellom lagene og det blir ikke noe særlig og bruke etterpå.
Sett så stekovnen på 50 grader (varme oppe og nede, ikke grill) og varm opp mobilen for og få ut fukt.
Men du får aldri ut fukten helt hvis vannet har komment inn i enkelte kammere, som feks linsen og skjermen.