Her er forskjellene på iPhone 13 og iPhone 14

Er du klar for en ny iPhone, men usikker på om du bør gå for forrige generasjon eller den nyeste modellen? Her får du en rask oversikt over forskjellene mellom iPhone 13 og iPhone 14.

Hvis du allerede har en iPhone 13 og lurer på om du skal oppgradere til en iPhone 14, kan det være greit å være klar over at det ikke er de helt store forskjellene på de to modellene. Begge telefonene har et fantastisk kamera, og med unntak av Pro-modellene er prosessoren og designet ganske likt.

Dersom du har en tidligere modell og er usikker på om du skal velge en ny eller ny-ish iPhone 13 eller iPhone 14 fra Teleoutlet, er det noen forskjeller det er greit å vite om.

 Dropper den minste modellen av iPhone 14

Apple har selvfølgelig gjort noen endringer det er verdt å merke seg når de nå har lansert sin nyeste modell: iPhone 14. Men de har samtidig videreført elementene som fungerte fint på iPhone 13.

IPhone 14 blir å finne i fire forskjellige modeller, og en stor endring fra forrige generasjon er at Apple denne gang har valgt å droppe mini-versjonen. Dette skyldes at selskapet oppdaget at interessen for små mobiler var blitt mye mindre enn forventet. Årsaken er mest sannsynlig at telefonen blir mye brukt til å lese på og for videotitting, og da er en stor skjerm helt klart å foretrekke.

Hvis du skal kjøpe en iPhone 14 vil valget derfor stå mellom iPhone 14 og iPhone 14 Plus, samt iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

KAMERA AVGJØR VALG AV MOBIL: For mange er kamerafunksjoner og kvalitet på bilder og film utslagsgivende ved valg av mobiltelefon. (Foto: Getty)

Kamera på iPhone 13 vs iPhone 14

Designet mellom de to mobiltelefonene fra Apple, er som nevnt veldig likt, men iPhone 14 er litt tykkere enn 13. Det betyr at dekselet du har brukt på iPhone 13 sannsynligvis vil bli i minste laget for din nye telefon.

Og selv om kameraet er veldig godt på begge modellene, er det enda litt bedre på iPhone 14. Både iPhone 13 og -14 har 12MP kamerasystem med ultravidvinkel, men alle iPhone 14-modellene har i tillegg autofokus på True Depth-kameraet og Photonic Engine. Funksjonen Photo Engine sørger for at detaljer og farger blir bedre på bilder du tar i dårlig lys.

Apples nyeste mobiltelefon har også handlingsmodus som gir jevnere videoopptak ved raske bevegelser, vibrasjoner og risting av kameraet under filming. I tillegg har frontkameraet har forøvrig fått ny bildesensor som slipper inn dobbelt så mye lys som på iPhone 13.

IPhone 14 registrerer ulykker

En helt ny funksjon på alle de nye iPhone 14-mobilene, er registrering av ulykke. Dersom du havner i en alvorlig bilulykke, vil mobiltelefonen registrere dette og komme med et varsel. Deretter ringer den automatisk opp nødetatene etter 20 sekunder, med mindre du avbryter. Telefonen spiller så av en lydmelding til nødetatene der den gir beskjed om at du har vært i en alvorlig bilulykke. Den informerer så om posisjonen din, slik at nødetatene vet hvis du befinner deg.

Ekstra minne på iPhone 14

Både iPhone 14 og iPhone 14 Plus kommer i tillegg med noen oppgraderinger det ikke er like lett å merke seg. Begge modellene har med samme A15 Bionic-brikke som iPhone 13, men i iPhone 14 har man låst opp en ekstra grafikkjerne. Det betyr at den har litt bedre ytelse i spill og apper når det kommer til bildebehandling og fotoredigering, enn iPhone 13 har.

Minnet til Apples nyeste mobiltelefoner er også noe bedre. Hos iPhone 13 hadde kun Pro-modellene 6 GB arbeidsminne, men dette har nå også iPhone 14 og iPhone 14 Plus. Med litt ekstra minne blir telefonen i stand til å kjøre tyngre apper og flere prosesser raskere enn iPhone 13.

Alle de nyeste iPhone-modellene har også oppgitt en bedre batteritid enn forrige generasjon. PS! Kjøper du en ny-ish og bittelitt brukt Apple mobiltelefon (eller andre merker) hos Teleoutlet, er batterikapasiteten testet og oppgitt på hver mobil i nettbutikken.

Ny dynamisk øy på iPhone 14

Det er for øvrig greit å merke seg at forskjellene på iPhone 13 og iPhone 14 er noe større hvis du går for Pro- eller Pro Max-modellen. Disse modellene har fått det Apple kaller Dynamic Island. Samlingen av sensorer er åpninger for blant annet frontkamera, nærhetssensor og ansiktsgjenkjenning, men det ser kun ut som én åpning. Det er også til denne åpningen apper forsvinner når du tar dem av skjermen.  

Pro-utgavene av iPhone 14 har også fått den nye A16 Bionic-systembrikken med 16 milliarder transistorer og seks kjerner. Brikken skal ifølge Apple bruke 20 prosent mindre strøm enn A15-brikken.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

FANTASTISK KAMERA: IPhone 13 har et supert kamera, men om du er ekstra opptatt av denne funksjonen på mobilen din, kan det være verdt å investere i en iPhone 14 hvor kamerafunksjonene for både fotografering og filming samt bildekvaliteten er hakket bedre.

Bedre bilder med iPhone 14 Pro og Pro Max

En annen nyhet er “Alltid på”-skjermen, som gjør at du slipper å trykke på skjermen for å se klokkeslett, varslinger og annet. Skjermen kan skrus av dersom du ønsker det.

Hvis du er veldig opptatt av kamera og bildekvalitet, kan dette være en grunn til å oppgradere til iPhone 14 Pro eller -Pro Max. IPhone har lenge hatt kamera med 12 MP oppløsning, men Pro- og Pro Max-modellene har fått sensorer med 48 MP-oppløsning. Med den høye oppløsningen vil telefonen normalt slå sammen pikslene, slik at du får et bilde på 12 MP der du har fått mest mulig lys inn i motivet.

Egenskapene for nattfotografering skal også være langt bedre enn på iPhone 13. Det er også mulig å ta bilder i 48MP i Apple ProRaw-modus. En ny blits skal gi bedre belysning i bildene, og du får for øvrig et nytt zoom-alternativ når du tar bildene.

Bedre batterikapasitet

Enten du velger iPhone 13 eller iPhone 14 får du en svært god mobiltelefon med godt minne, solid skjerm og bra kamera. Det har likevel skjedd noen endringer på den nye modellen, som gjør at den kan være verdt de ekstra pengene for iPhone-entusiasten.

Begge mobiltelefonene fra Apple har også godt batteri, men velger du iPhone 14 får du 20 timer videoavspilling, som er én time mer enn på iPhone 13. For Pro Max-modellen oppgis 29 timer på iPhone 14 og 28 på iPhone 13.

Ifølge Apple er det litt forskjell på lydavspilling med 80 timer på iPhone 14 og 75 timer på iPhone 13. Begge Pro-modellene skal ha mulighet for 95 timer lydavspilling.

1 kommentar

DAREN MAGALIT

DAREN MAGALIT

Bra

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert