7 ting som skiller nye iPhone 15 fra iPhone 14!

Ved første øyekast er det lite som skiller Apples nye iPhone 15 fra iPhone 14. Lurer du på hvilken mobil du skal velge, er det 7 forskjeller det er greit å vite om.

De siste iPhone-modellene har tilsynelatende vært ganske like. Små endringer er gjort underveis, men mange har nok syntes at store wow-faktoren har uteblitt. 

Når du ser bilde av iPhone 15, som ble lansert 12. september i år, tenker du kanskje at det samme er tilfelle denne gangen. Men selv om iPhone 15 har mange likheter med iPhone 14, kommer imidlertid den nye mobilmodellen fra Apple med noen spennende endringer. Her er 7 av dem:

 

1. Ut med lightning-kabelen - inn med USB-C

Den største endringen er at iPhone 15 har skrotet lightning-porten som Apple har tviholdt på. Endelig! Fra nå av vil deres nye smarttelefoner ha USB-C og dermed den samme porten og dermed laderen som brukes på andre mobiler, nettbrett osv.

Med exit for Lightning-kabelen vil du som kjøper iPhone 15 i stedet for iPhone 14, få færre ladere og ladekabler å forholde deg til. Nå kan du låne en lader av en venn, uansett hvilken mobiltelefon han har. 

 

2. Alle modeller får Dynamic Island

En annen nyhet er at du får Dynamic Island på alle modeller. Vi stiftet bekjentskap med Dynamic Island da iPhone 14 ble lansert, men da var det kun å finne på de dyreste modellene. 

Dynamic Island gir deg enkelt tilgang til en rekke kontrollfunksjoner på din iPhone. Her kan du sjekke varsler og pågående aktiviteter, slik som veibeskrivelse fra kart-appen, taleopptak eller musikkavspilling. Dynamic Island vises øverst på skjermen hver gang du åpner iPhonen din, og du kan enkelt bytte mellom aktiviteter ved å sveipe den ene eller andre veien. 

Du får Dynamic Island på

 • Alle iPhone 15-modeller
 • Iphone 14 Pro
 • Iphone 14 Pro Max

 Artikkel forsetter under bilde: 

 

Både iPhone 14 og nye iPhone 15 er gode mobiltelefoner, men noen forskjeller er det jo selvfølgelig.

 

3. Bedre kamera med iPhone 15

Kameraet har også fått en oppgradering med iPhone 15. De siste iPhone-modellene har alle hatt 12 megapikslers kamera, med unntak av Pro-modellene til iPhone 14. Disse var oppgradert til en større bildebrikke og hadde 48 megapikslers kamera. Når du kjøper iPhone 15, får du 48 megapikslers kamera på alle modellene og tar dermed bilder i superhøy oppløsning. 

Videokameraet har fortsatt bare 12 megapiksler, men uansett om du skal filme eller ta bilder vil du ende opp med et fantastisk resultat når du bruker din nye iPhone 15. 

 

4. Ny kamerafunksjon for iPhone 15

En annen nyhet du får med iPhone 15 er den nye portrettmodusen. Hvis du tar et “vanlig” bilde av en person, kan du i ettertid endre det til portrettmodus. Bakgrunnen blir da uskarp. 

Er det flere personer på bildet, kan du velge hvilken person som skal være i fokus, hvilket er en svært nyttig funksjon. Da slipper du å irritere deg over at feil person ender opp i fokus. 

Årets iPhoner har også oppgradert zoom. Denne bruker du ved å trykke på 2x-knappen i kameraet, slik at du får et beskåret utsnitt fra hovedkameraet.  

 

5. Sterkere og raskere prosessor

En rask mobiltelefon er noe vi alle ønsker oss, og med alle apper og funksjoner som skal drives i dag, trenger telefonen en hjerne som er rask og har godt kapasitet. Apple har sørget for forbedret prosessor på alle iPhone 15-modellene når vi sammenligner med tilsvarende modeller av iPhone 14:

 • Standard iPhone 15 og 15 Plus leveres med A16 bionic-chip, mens iPhone 14 og 14 Plus har A15.
 • IPhone 15 Pro har A17 pro-chip, og iPhone 14 Pro har A16 bionic-chip.
 • IPhone 15 Pro har også fått 6 kjerners grafikkprosessor (GPU), mens iPhone 14 Pro har 5-kjerners GPU. 
 • Iphone 15 Pro Max er utstyrt likt som iPhone 15 Pro, og iPhone 14 Pro Max er utstyrt likt som iPhone 14 Pro

6. Bittelitt mindre i størrelse

Når det gjelder designet ser iPhone 15 ganske lik ut som de siste modellene, men helt lik er den ikke. Alle årets modeller har fått litt avrundede kanter, som gjør at de føles litt tynnere. Det er likevel bare 0,9 mm i høyden og 0,1 mm i bredden som skiller iPhone 15 fra iPhone 14. Altså akkurat nok til at du sannsynligvis trenger nytt deksel. 

7. Små endringer på baksiden

IPhone 14 og 15 har begge aluminium med glass på baksiden, men en liten forskjell er at iPhone 15 har gjennomfarget glass. 

På Pro-modellene av de to Apple-mobilene er forskjellene enda færre, men baksiden i rustfritt stål med teksturert matt glass på iPhone 14 Pro Max, er byttet ut med titan i kombinasjon med teksturert matt glass på iPhone 15 Pro Max.

Noen likheter mellom iPhone 15 og iPhone 14

En del funksjoner er likt for både iPhone 14 og iPhone 15. Her er noen eksempler: 

 • Begge smarttelefoner har nødanrop og registrering av bilulykke.
 • Videoavspillingstiden er på inntil 20 timer for både iPhone 14 og iPhone 15. 
 • Begge mobiler har Face ID.
 • 5G-mobilnett er lynraskt.
 • Apple-mobilene har ceramic shield. Med ceramic shield-teknologien blir glasset tilsatt keramiske krystaller på nanonivå. Dette gir bedre styrke og fire ganger bedre beskyttelse ved fall. 
 • Både iPhone 14 og 15 er vannbestandige ned til seks meter i inntil 30 minutter. 

I tillegg er batterikapasiteten den samme for både iPhone 15- og iPhone 14-modellene. 

Fortsatt superskarp skjerm

Når det gjelder skjerm, beholder Apple Super Retina XDR-skjermen de har hatt siden iPhone 12. Super Retina XDR-skjermen bruker OLED-teknologi (organic light-emitting diode), og denne teknologien sørger for: 

 • Svært høyt kontrastforhold
 • Høy oppløsning
 • Ingen bakbelysning, slik at skjermen kan være ekstra tynn
 • Høy lysstyrke
 • Stort fargerom
 • Svært presis fargegjengivelse 

Bittelitt brukt Apple-mobil hos Teleoutlet

Teleoutlet er en nettbutikk med ny-ish og bittelitt brukte mobiltelefoner samt splitter nytt tilbehør som ørepropper, høyttalere, deksler med mer. Her finner du ulike iPhone 14-modeller, men også tidligere lanserte Apple-mobiler.

Noen telefoner er brukt en kort periode, mens andre er returnert ubrukt. Telefonene kjøpes inn fra nordiske innbytte- og panteprogram, som Telenor SWAP og ICE mobilbytte. Dette gir deg en telefon til lavere pris, og samtidig er det et lite, men viktig bidrag til en mer bærekraftig fremtid. 

Alle mobiler som kommer inn til Teleoutlet kontrolleres grundig av teknikere, og nødvendige reparasjoner foretas slik at mobilen blir klar for sin nye eier. Telefonene leveres med samme garanti som nye produkter.

 

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert