Hvordan finner jeg mobilen med best kamera

En mobil er vel så mye et kamera som en telefon for samtaler og sms. Her er noen gode råd for deg som leter etter mobilen med det beste kameraet for ditt bruk.

For mange av oss er det svært viktig at den nye mobilen har et godt kamera som har gode funksjoner, er enkelt å bruke og tar bilder og video av høy kvalitet. Og for deg som deler mye innhold på Insta og TikTok, er en god kameramobil et absolutt must.

Kameramobil med høy kvalitet og til en god pris

Hos Teleoutlet finner du et godt utvalg av ny-ish og bittelitt brukte mobiltelefoner fra Apple, Samsung, OnePlus, Sony med flere. Hver smarttelefon har en detaljert beskrivelse av blant annet kamera, skjerm, lagringsplass og andre funksjoner som er viktig å vite når du vil kjøpe en smarttelefon med et godt kamera.

I tillegg er det fint å vite at alle mobilene har vært gjennom en nøye sjekk av våre teknikere. Det gjelder også kameraene.

Tips for å finne en god kameramobil

Her får du noen gode tips til hva som er viktig å se etter når du skal lete etter de beste kameramobilene, blant annet:

● Smarte funksjoner når du skal ta bilder med kameramobil
● Bildekvalitet og oppløsning på bilder
● Skjerm - størrelse, oppløsning, AMOLED og OLED
● Funksjoner for video

Kamerafunksjoner på en mobiltelefon

De beste kameramobilene tar selvfølgelig fantastiske bilder og video med høy
oppløsning og topp kvalitet. Men et godt kamera bør også ha nyttige funksjoner som gjør det enkelt å fotografere og filme, også for deg som ikke er dreven og proff fotograf.

Her er noen funksjoner du finner på de beste kameratelefonene:

Teksten fortsetter etter bildet:ENKELT Å BRUKE: Finn en kameramobil med gode funksjoner, for eksempel kan det være fint om det er enkelt å holde mobilen med en hånd når du tar bilder. (Foto: Getty)

Enkelt å ta bildene

En sveipfunksjon som åpner mobilkameraet med en fingerbevegelse. Det gjør at du kan være rask på labben når motivet er der. Finn fokus med et fingertrykk. Still inn fokus ved å peke kameraet mot fotomotivet og trykk én gang på skjermen. Og når du har funnet fokus, kan du sveipe opp og ned på skjermen slik at eksponeringen justeres. Gir du skjermen et lengre trykk, låser du fokuset der du trykker.

Visste du at volumknappen på blant annet iPhone, også kan fungere som utløserknapp for kameraet? Da er det enklere å ta bilder når du holder mobilen med en hånd.

Bildeserie og mulighet for redigering

Funksjonen Burst gjør det mulig å ta en bildeserie med mobiltelefonen og så velge ut det beste bildet. På Apple iPhone kan du aktivisere Burst under innstillinger, mens du som har Samsung Galaxy, OnePlus, Google Pixel, Sony eller andre Android-mobiler, må laste ned en app.

Mulighet for redigering har du på de beste kameratelefonene med raw-format. Bruk for eksempel appen lightroom for å endre på eksempelvis hvitbalanse og eksponering.

Vidvinkel, nattmodus og portrett

Portrettmodus på kameraet gjør bakgrunnen uskarp og får motivet nesten ut av bildet. Nattmodus gjør at du kan få fine bilder med god gjengivelse av farger selv i svakt lys, og du slipper dermed å bruke blits.
Med vidvinkel kan du få mer av synsvinkelen når du tar bilder, noe som er nyttig hvis du skal fotografere eller filme i små rom.

Har du et ultravidvinkelkamera, kan du ta landskapsbilder og bilder hvor det kreves mer bredde og oversikt, mens makrokamera lar deg zoome inn på små detaljer. Vær obs på at bruk av makrofunksjonen krever godt lys.

Teksten fortsetter etter bildet:FINN FOKUS: Et godt mobilkamera gjør det enklere å raskt sette motivet i fokus. (Foto:
Getty)

Dette avgjør kvaliteten på bildene

● Blenderåpningen på kameraet (blenderen), justerer mengden lys som treffer
kameraets bildebrikke eller film. Jo større den er, desto mer lys slipper inn. Og de beste bildene får du med mye lys.
● Høye ISO-verdier gjør bildebrikken mer følsom for lys, mens lavere ISO-verdier gjør den mindre følsom. Hvis det er lite lys, vil kameraet skru opp ISO-nivået. Blir det for mye, kan du få kornete bilder. Her bør du prøve deg fram.
● Oppløsning angis i megapiksler. Oppløsningen blir bedre med økt antall
megapiksler. Da kommer flere detaljer fram i bildet.

Størrelse på skjerm

Skjermoppløsning og pikseltetthet avgjør hvor bra bildene vises på mobilen din. Større skjermer har vanligvis høyere oppløsning for å oppnå en høy pikseltetthet.

I tillegg til størrelsen, er skjermteknologien også viktig. Nyere mobiler har enten AMOED- eller OLED-skjermteknologier som begge bruker lysdioder for å lage bilder med livlige farger og dyp kontrast. AMOLED har en aktiv matrise for bedre bildekvalitet, mens OLED har individuelle piksler som kan slås helt av.

Blant mobilene med AMOLED-teknologi, finner du blant annet

● Samsung Galaxy s21
● Samsung Galaxy S22
● Samsung Galaxy s22 Ultra
● Nyere modeller av OnePlus

Apple benytter OLED-teknologi på sine mobiltelefoner, blant annet på populære iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max.

Videoer med kameramobil

Hvis du planlegger å ta videoer med kameramobilen din, bør du vurdere oppløsningen. 4K-videoer gir imponerende detaljer, men de opptar også mye lagringsplass. Full HD-videoer er et godt alternativ for de fleste brukere og gir jevne opptak ved høy bildefrekvens (for eksempel 60 FPS).

Når du skal se på video er selvfølgelig kvaliteten på skjermen viktig, Noen skjermer støtter over en milliard farger. I tillegg vil en høyere oppdateringsfrekvens målt i hertz (Hz), gi jevnere bevegelser når du spiller spill eller ser på videoer.

Hva skiller kameramobilene på Apple iPhone og Samsung Galaxy?

Kameramobilene blir stadig bedre og mer avanserte, så hvilket av mobilkameraene som er best til fotografering og video, er ikke godt å si. Her må du nesten finne ut hva som er et godt kamera til ditt bruk, enten den kommer fra Sony, Samsung, OnePlus eller Apple, Samsung eller andre merker. Og husk at det også er mange apper som kan forbedre både bilder og videoer.

To av kameramobilene som har kommet godt ut av flere tester, er iPhone 14 Pro Max og Samsung Galaxy S23 Ultra.

iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max er et strålende valg for de som ønsker den beste kameramobilen fra Apple. Oppsettet av kameraet er avansert og inkluderer et 48 MP hovedkamera og flere innstillinger for zoom. Dette gjør at kameraet er blant de beste på å fange detaljer og farger.

Quad-pixelsensoren gir en unik tilpasningsevne, spesielt i varierende lysforhold, mens ProRaw-modus gir deg enda mer kontroll over bildene dine.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra er en kameramobil med et imponerende AI-kamerasystem. Med et enormt 200 MP hovedkamera og avanserte alternativer for zoom, gir denne telefonen deg muligheten til å ta bilder som en proff.

Den høye oppløsningen lar deg beskjære og forstørre bilder uten å miste detaljer. Med den mest lysfølsomme sensoren i Galaxy-serien, kan du også ta flotte bilder i svake lysforhold.

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert