Alt du bør vite om mobil på ferie

Her er vår store guide med nyttige reisetips og alt du bør vite om mobil på ferie. Med noen enkle forberedelser blir reisen din tryggere, også om uhellet skulle være ute.

Mobil på ferie? Selvfølgelig! Den er jo med deg overalt, og mobiltelefonen er til stor nytte på reisen. Men det er ting det er lurt å vite om før du drar på tur utenlands eller i Norge. Les videre og få gode tips, blant annet om

 • sikkerhetskopiering
 • reiseforsikring av mobiltelefon
 • bruk av sikkerhetsfunksjoner på mobil
 • bruk av WiFi
 • utstyr for beskyttelse av mobilen
 • enkelt tilbehør på reise
 • digital sikkerhet i utlandet
 • sjekk av priser på mobilbruk i ulike land

 

Guiden fortsetter etter bildet.

GJØR MOBILEN FERIEKLAR! Med noen små forberedelser gjør du mobilen klar for en trygg ferie. (FOTO: Getty)

6 gode råd før du reiser på ferie med mobil

Allerede før du pakker kofferten, er det mye du kan gjøre for å sikre din mobil på ferie, noe som kommer godt med om du skulle være uheldig. Her er seks gode råd som gjør ferien tryggere for deg og familien.

1. Lag sikkerhetskopier og lagre i skya

Det første du bør gjøre er å sikkerhetskopiere alle bilder og all viktig informasjon. I dag lagrer vi det aller meste på telefonen. Men selv om dette er praktisk, vil det bli krise dersom du mister mobiltelefonen, eller om den skulle bli ødelagt eller stjålet. 

Ved å lagre bilder, dokumenter og annen viktig informasjon i en sky, sikrer du i det minste at informasjonen ikke går tapt hvis mobilen blir stjålet eller du mister den. Husk at en mobil kan enkelt la seg erstatte, men det er verre med private bilder og annet som kun ligger lagret på mobilen.

2. Print ut dokumenter

Selv om det er så utrolig lettvint å ha alt av billetter, hotellreservasjoner og annet enkelt tilgjengelig på mobilen, kan en papirkopi være en ekstra sikkerhet. 

Så print ut flybilletter, forsikringskort, kopi av pass, bekreftelse på hotell og leiebil og annet. Så er du litt tryggere dersom mobilen din skulle bli borte eller ødelagt, eller du rett og slett mister tilgang til internett eller batteriet går tomt på et uheldig tidspunkt. 

Guiden fortsetter etter bildet.

BRUK TURIST-VETT! Akkurat som med lommeboken, bør du aldri ha mobilen din på baklomma eller i ryggsekken. Det er rene magneten for lommetyver. (FOTO: Getty)

3. Er mobilen din reiseforsikret?

Det er lurt å sjekke hva reiseforsikringen din dekker før du eventuelt skulle få bruk for den. De fleste reiseforsikringer dekker tap av eiendeler, som for eksempel mobiltelefon. Allikevel bør du sjekke vilkårene i reiseforsikringen for mobil på ferie. 

Hvis du har en ny og/eller dyr mobil, kan det være verdt å vurdere en egen mobilforsikring. Dette gjelder spesielt ved reiser til steder med høy risiko for tyveri eller skade. Også her er det viktig å sjekke vilkårene før du velger forsikringsselskap. 

 4. Aktiver sikkerhetsfunksjoner

Mobiltelefoner er utstyrt med en rekke sikkerhetsfunksjoner, som passord, ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk. Dette beskytter din personlige informasjon dersom du skulle bli frastjålet eller mister telefonen din, både hjemme og på ferie. 

Aktiver også funksjoner som “Finn min iPhone” eller Androids “Finn enheten min”, slik at du kan spore, låse og slette innhold på mobilen din på avstand hvis den for eksempel blir stjålet.

5. Last ned for bruk offline

Det meste av tiden er vi online, men noen ganger kan nettet forsvinne. Da er det smart å ha en nødløsning i bakhånd. Last gjerne ned offline versjoner av kart over stedet du skal besøke og ha en offline oversetter tilgjengelig. 

 6. Husk lader og adapter

Husk både mobilader og eventuelle adaptere du trenger på feriestedet. Ta gjerne med en ekstra lader om mulig. Det er også lurt å ha med seg en powerbank på dager hvor det er vanskelig å få ladet mobilen på en del timer. 

Hva koster det å bruke mobil på ferie?

For noen år siden var det svindyrt å bruke mobilen i utlandet. Å ringe hjem kostet flere kroner i minuttet, og skulle du motta en telefon, kostet det deg også dyrt. For ikke å snakke om prisen på bruk av mobildata!

Heldigvis har dette endret seg. Roamingkostnadene innenfor EU og EØS er ofte regulert og inkludert i dagens abonnementer, men sjekk likevel om det gjelder ditt abonnement. 

Det finnes noen unntak når det gjelder land og regioner. Det finnes også mobilabonnement der du ikke har like mye mobildata til rådighet i utlandet som hjemme i Norge. Så sjekk gjerne med mobiloperatøren før du drar med mobil på ferie.

I noen tilfeller kan det være lurt å deaktivere dataroaming, kjøpe et lokalt SIM-kort og å bruke gratis WiFi. Hvis du gjør det, er det imidlertid viktig å være oppmerksom på sikkerheten. 

Guiden fortsetter etter bildet.

STRANDLIV MED MOBIL: Mobiltelefonen din er ikke like glad i direkte sol, vann og sand som deg, så husk på å gi den ly og beskyttelse.  (FOTO: Getty)

Fysisk beskyttelse av mobilen på ferie

Siden vi har med oss mobiltelefonen overalt, er den også utsatt for uhell. Her er noen gode tips til beskyttelse av mobil på ferie, både mot sol, varme, sand og vann.

Unngå å legge mobiltelefonen i direkte sol

Mobiltelefonen din kan ta skade av langvarig eksponering for direkte sollys. Dette kan føre til overoppheting og mobilen risikerer varige skader som reduserer batteriets levetid. 

Husk derfor å dekke til telefonen eller legge den i en sekk eller veske når du ligger ved bassenget eller sitter på en kafé i solsteiken. 

Kulde kan for øvrig påvirke batteriet på samme måte som varme. Det er derfor lurt å sørge for at mobilen får tilpasse seg enhver temperaturendring gradvis. 

Beskytt mobilen mot sand og vann

Mange nyere mobiltelefoner tåler litt vann, men for å være sikker, bør du sjekke IP-klassifiseringen. IP67 og IP68 betyr at telefonen tåler nedsenking i vann til en viss dybde og med en viss varighet. Husk likevel at saltvann er mer skadelig for telefonen enn ferskvann. 

Hvis din mobil ikke tåler vann, eller du vil være ekstra forsiktig med den, kan du bruke en vanntett pose eller et vanntett etui. Dette gjør helt klart turen til stranden eller bassenget tryggere for telefonen din. En pose eller et etui vil også beskytte mobilen mot skitt, støv og sand.

Guiden fortsetter etter bildet.

OOOOPS! Alle kan være uheldige og miste mobilen i vannet. Er du rask, kan du redde mobiltelefonen din fra å bli skadet. (FOTO: Getty)

Slik redder du mobilen fra vannskader

Skulle mobiltelefonen din likevel komme i kontakt med saltvann, bør du sjekke om det er trygt å skylle den i ferskvann. Er det det, bør du gjøre det med en gang og tørke den grundig. 

Skulle mobilen havne i vannet bør du følge disse fire trinnene:

 1. Slå av mobilen med en gang
 2. Fjerne batteriet hvis mulig
 3. Ta ut SIM- og minnekort
 4. Tørk alle overflater og la den ligge til den er helt tørr

Smart tilbehør for mobil på ferie

Hva du får tak i på feriestedet, avhenger av hvor ferden går. Det er derfor lurt å pakke med alt du trenger til mobilen din før du reiser hjemmefra. Sjekk at utstyret er kompatibelt med mobiltelefonen din. Hos Teleoutlet har vi et stort utvalg av splitter nytt tilbehør til mobil som er praktisk på feriereisen, blant annet. 

 • lader
 • reiseadapter dersom du drar til land med andre stikkontakter eller annen spenning på strømnettet. 
 • powerbank, så er du alltid beredt om batteriet går tomt. Husk at det er forbudt å ha med powerbank i innsjekket bagasje på flyet. Den må du legge i håndbagasjen. 
 • skjermbeskytter
 • mobildeksel
 • linsebeskytter
 • ørepropper eller hodetelefoner er behagelig på reisen og praktisk for mobilsamtaler. Hos Teleoutlet har vi mange støydempende varianter og mange tåler også vann til en viss grad.

Ta gjerne med en mikrofiberklut eller skjermservietter for å rengjøre skjermen og få bort støv og skitt.

PS! Husk å vaske hendene når du legger fra deg mobilen før du spiser. Mobilskjermen fungerer som en leverandør av bakterier og virus, og i mange land er det lett å bli smittet av for eksempel magesykdommer.

Guiden fortsetter etter bildet.

BRUK AV GRATIS WIFI: Husk at gratis WiFi på kafeer, tog og museer ikke er sikre. (FOTO: Getty)

 

Digital sikkerhet i utlandet 

Når du reiser til utlandet, er digital sikkerhet kjempeviktig. Dette er for mange av oss en litt ny verden å navigere i, men det er noen ting det kan være greit å tenke gjennom før avreise for å sikre deg mot digitalt tyveri. 

Bruk VPN

En VPN krypterer din internetttilkobling, slik at din digitale informasjon beskyttes på offentlige WiFi-nettverk. 

Oppdatert mobiltelefon

Sørg for at mobilen og appene er oppdatert, slik at du har de nyeste sikkerhetsoppdateringene før du reiser. 

Av med synkronisering

Skru av automatisk enhetssynkronisering.

Unngå helst åpne WiFi-nettverk

Unngå å gjøre sensitive transaksjoner som å logge inn i nettbanken når du er koblet til et offentlig WiFi-nettverk. Hvis mulig, er det mye tryggere å bruke 4G eller 5G på telefonen din. 

Pass på mobilen din! 

Ikke la den ligge uovervåket. Ligger den på restaurantbordet, kan noen ta den hvis du ser bort et øyeblikk. Og ikke ha mobilen i baklomma, i ryggsekken eller lett tilgjengelig i veska. 

 

Reiser til land med større risiko

Reiser til enkelte land kan innebære større risiko når det gjelder personlige data enn andre. Hvis ferden går land som er kjent for å bruke strenge overvåkingslover mot egne innbyggere (og besøkende), er det lurt å vurdere ekstra sikkerhetstiltak for å beskytte din digitale informasjon. I noen land er det også kjent at myndighetene aktivt forsøker å få tilgang til elektroniske enheter hos turister og andre på besøk i landet. Hvilke land dette gjelder kan variere over tid basert på blant annet politiske forhold og  lovgiving om personvern. 

Et godt tips er å alltid sjekke de offentlige reiserådene fra myndighetene før du reiser. 

Guiden fortsetter etter bildet.

INGEN FERIE UTEN MOBIL! Med litt forberedelser og sunt mobilvett får du en tryggere ferie for både deg og mobiltelefonen.

Bruk en egen reisemobil

Et mulig sikkerhetstiltak er rett og slett å ta med seg en reisemobil på turen. Det er lurt i autoritære risikoland, men kan også være greit på andre ferier. Med en egen mobil på ferie unngår du at personlige bilder, meldinger, e-poster og arbeidsrelatert informasjon risikerer å havne hos uvedkommende. 

Hos Teleoutlet har vi mange rimelige og bittelitt brukte mobiltelefoner til en rimelig penge, både fra Apple, Samsung og andre kjente merker. 

 

Bruk av kart på mobilen

Tiden med kartbøker og store kart er over. Google Maps har forenklet hverdagen til alle som skal navigere seg rundt i en storby, eller skal finne veien til et feriehus i en liten landsby i Spania.  Husk bare på at kartdata kan være utdatert. Bruker du GPS, bruker du også mer batteri. Last gjerne ned kart du vet du kommer til å bruke, så sparer du deg både data og batteri. 

Frastjålet eller mistet mobil på ferie – hva gjør jeg?

 1. Spor enheten med funksjonen “Finn min iPhone” eller “Finn min enhet”. Du kan også låse mobilen på avstand og vise en melding med kontaktinformasjonen din på den låste skjermen. 
 2. Slett data med “Finn min iPhone” eller “Finn min enhet”. Dette er en sikkerhet hvis du vil beskytte dine personlige data. 
 3. Kontakt mobiloperatøren slik at de kan deaktivere kontoen din. Dette forhindrer at andre bruker ditt abonnement. 
 4. Meld tyveriet til politiet slik at du kan sende krav til forsikringsselskapet. Det kan også føre til at mobiltelefonen dukker opp igjen. 
 5. Kontakt banken straks, spesielt dersom du har bankapper eller betalingsinformasjon lagret på telefonen.
 6. Endre passordene dine på e-post, sosiale medier og bankapper. 

Skriv en kommentar

Alle kommentarer blir moderert før de blir publisert